Wedden op handsbal (hands)
De regels rondom hands worden steeds belangrijker in Nederland nu het sinds oktober 2021 legaal is geworden om online te gokken op voetbal. Een handsbal is het aanraken van de bal tijdens een voetbalwedstrijd binnen de lijnen. Het is een overtreding die op verschillende manieren kan worden bestraft door de scheidsrechter: er kan zowel een gele als een rode kaart worden gegeven aan de betreffende speler.
Een situatie waar geen enkel team om staat te trappelen. Mede ook, omdat het enorme gevolgen kan hebben voor het verloop van de wedstrijd. Hoe al deze regels werken en wat je er precies van moet weten voor het plaatsen van weddenschappen, zoeken we in dit artikel voor je uit.
Hands maken algemeen
Een handsbal zorgt ervoor dat de speelrichting van de bal veranderd, wat ten nadele is voor de aanvallende partij. Normaal gesproken wordt hands, bij het onbewust spelen van de bal met arm of hand, bestraft met een vrije trap en een eventuele gele kaart. Indien deze overtreding expres word gedaan, of indien er een grote scoringskans mee ontnomen word, ontvangt de overtreder vaak direct rood. Indien de overtreding in de 16 plaats vind, zal er ook een penalty worden gegeven.
Het maken van hands wordt via deze straffen onaantrekkelijk gemaakt. Dit om het spel leuk te houden en de spelsnelheid te verhogen. Hoe minder overtredingen, hoe sneller er gespeeld kan worden, en hoe leuker over het algemeen (het bekijken van) de wedstrijd is.
Keepers zijn een uitzondering op de hands-regel binnen hun eigen 16 meter gebied. Hier mag de doelman met de handen de bal aanraken, anders kan hij uiteraard zijn functie niet uitoefenen. Alleen bij een terugspeelbal van de verdediging, is het voor hen niet toegestaan de bal met de handen aan te nemen. Voor de rest heeft de keeper het in zijn eigen 16 meter gebied geheel voor het zeggen, en wordt hij door de spelregels extra beschermd.
Vanzelfsprekend mag de keeper ook een scoringskans ontnemen van de aanvaller door hands te maken: het gebruik van zijn handen hoort immers bij zijn taken. Alle andere deelnemers, de spelers dus, moeten “voet” ballen. Enige uitzondering hierop is het gebruik van de handen om een ingooi vanaf de zijlijn te verwezenlijken.
Wedden op hands
Het maken van handsbal kan grote gevolgen hebben voor het verloop van een wedstrijd. Denk bijvoorbeeld aan een strafschop die hierdoor weggegeven wordt. Het directe gevolg is dan niet alleen dat de speler die hands maakt het veld moet verlaten, maar er ook nog een tegendoelpunt wordt gemaakt. Hiermee ligt de hele wedstrijd op zijn kant.
Voor gokkers kan dit een mooi moment zijn om een weddenschap af te sluiten. Komt er wel of geen penalty? Word er wel of niet gescoord? En wie gaat hem nemen? Allemaal interessante voorspellingen om op te wedden. Als gokker kun je het beste gebruik maken van dit soort spelmomenten door live in te zetten op wat je verwacht dat er gaat gebeuren. Zo kun je weddenschappen plaatsen op het team dat nog met 11 man op het veld staat, op het eerstvolgende doelpunt, of de uiteindelijke winnaar van de wedstrijd. Soms is het zelfs leuk om een gokje te wagen op de underdog. De odds van de onderliggende partij zijn op dat soort momenten vaak heel gunstig.
Overtredingen zorgen dus voor actie op het voetbalveld, maar ook bij de bookmakers. Hier kan jij je kansen pakken. Wel raden we aan dit alleen te doen als je al de nodige ervaring hebt met voetbal wedden. De risico’s van dit soort bets zijn namelijk aanzienlijk, omdat een gedeelte van de speeltijd al verstreken is en de kans hierdoor groter word dat jouw voorspellingen niet meer gaan uitkomen.
Vanaf waar is het hands?
Een veel gestelde vraag is vanaf waar het op de arm een handsbal is. Valt de schouder hier bijvoorbeeld ook onder? Recent heeft de Nederlandse voetbalbond, de KNVB, hier een duidelijke uitleg over gegeven. Omdat onduidelijk is wat er onder de schouder valt, en waar die dan precies begint, wordt hands nu gerekend vanaf de oksel-lijn. Dit kan door de VAR tegenwoordig gemakkelijk worden gecheckt, wat handig is indien de scheidsrechter iets heeft gemist of het met zijn blote oog niet kan waarnemen.
Zo kan er altijd eerlijk voor een handsbal worden gefloten. Ook kan er zo onderscheid gemaakt worden tussen een bal op de schouder (wat dus geen hands is) en een bal op de arm. Deze spelregels bevorderen het spel. Tegelijkertijd word het zowel voor de spelers als voor de kijkers allemaal een stuk duidelijker, al zullen er altijd de nodige discussies blijven bestaan. Maar goed, dat komt ook door de belangen en emoties die bij het hedendaagse voetbal horen.
Conclusie
Hands maken kan dus grote gevolgen hebben voor de speler en het team waarvoor hij of zij speelt. Meestal word er voor deze overtreding vrijwel standaard een gele kaart getrokken, al kan er in extreme gevallen direct rood worden gegeven. Daarnaast hebben we besproken dat een keeper binnen zijn eigen 16 de bal wel met de hand of arm mag spelen, maar daarbuiten niet.
Voor gokkers is de handsbal een manier om kansen te pakken. Het spelbeeld verandert er enorm door en wedden op vrije trappen of strafschoppen kan vanwege de leuke odds met het nodige geluk een aardig zakcentje opleveren. Voor nu willen we jou alvast veel gok succes wensen met het gokken op voetbal en/of andere sporten, en hopen we dat je wat hebt hebt kunnen opsteken van onze uitleg, tips en adviezen.
Bronnen en voetbal spelregels: Hands
- https://www.knvb.nl/downloads/bestand/11267/spelregelwijzigingen-2021-2022
- https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/spelregelcommissie-ifab-niet-elke-bal-op-hand-of-arm-is-hands~aaac6fd7/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
- https://www.unisportstore.nl/faq/wiki/hands/
- https://nos.nl/artikel/2329923-spelregels-in-voetbal-rond-aanvallend-hands-en-penalty-s-gewijzigd
- https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/944278/van-onderkant-oksel-tot-vier-meter-afstand-de-belangrijkste-nieuwe-spelregels.html
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Hands_(voetbal)